Vonj po sveže pečenem kruhu se je počasi širil po najinem stanovanju.... Kot da bi pravljico brala :D
Ampak res se je :) po 3 urah skrbnega dela, gnetenja in vzhajanja je prišel trenutek :)
In kaj sma rabla?
- polnozrnata pirina moka
- 1 vrečka suhega kvasa
- 400 ml tople vode
- 1ČŽ medu
- ščepec soli
- v toplo vodo zlijemo med in zmešamo
- dodamo kvas
- mešamoooo :D
- v mešanici se bodo počasi začeli delati mehurčki in takrat dodamo 250g moke in spet mešamo
- pustimo počivati za 30 min
- po 30 minutah se je masa že lepo dvignila. Spet jo zmešamo in pustimo počivati za 30 min. :)
- Nato dodamo še 1 ČŽ soli in ČŽ olja ter 250g moke
- spet vse premešamo, da dobimo kepo. Vmes namokamo delovno površino in kepo previdno položimo nanjo. Začni gnest :D
- Gnetemo približno 10 min oz. ko čutite da je to to (ko se neha lepiti) :D Nato spet damo kruh počivati za 30 min
- po 30 minutah (je spet narastel) ga z rokami potlačimo, da sprostimo zrak
- spet oblikujemo kepo kruha, ki jo položimo na pekač in pokrijemo s cunjo. Pusti počivati za 30 min :)- Zdaj pa pride na vrsto peka :D (končno!) Pečico segrejemo na 200°C in kruh pečemo 30 minut :) (spet 30 minut, ja :D)
In to je to:
- zaradi neusklajenosti časovnih nastavitev (beri z Janom si nisma bla na jasnem! :D) sma kruh pustila 5 min predolgo v pečici :P Pardon!
In še video :D
Ni komentarjev:
Objavite komentar